De fauteuil kent een lange geschiedenis. Al in de middeleeuwen stond hij bekend als vouwstoel. Maar het Franse begrip ‘fauteuil’ is blijven hangen. De stoel was dan ook in de Franse salons een veel gezien zitmeubel. Vooral in de 17e en 18e eeuw zag je schitterende exemplaren aan het hof, bij de adel en de gegoede burgerij. Hij stond een paar decennia terug ook wel bekend als de leunstoel of de luie stoel. Dat gaf hem iets meer relaxwaarde dan de gemiddelde bank. Zo’n stoel was ook vaak een eiland waar je je in je eentje terug kon trekken met een goed boek. En als de overige banken en stoelen vol zaten met gasten, dan kon je altijd nog fauteuils erbij trekken voor extra plekjes.
Historische varianten van fauteuils
De basisfauteuil heeft een aantal volgelingen opgeleverd. Een van de meest bekende is de crapaud. Deze stoel is van onder tot boven gecamoufleerd in stoffering. Dat geldt zelfs voor de gesloten armleuningen en de poten. Een andere ‘volgeling’ was de oor fauteuil. Met de oren werden de ietwat uitstulpende vleugels bovenin de stoel bedoeld. Die moesten tocht rond het hoofd tegengaan of een te grote hitte van de open haard temperen. Ook de clubfauteuil kreeg bekendheid, vooral in de roaring twenties van de art deco tijd. In zo’n clubfauteuil zonk je heerlijk weg.
Een swingende stoel
De fauteuil en al zijn varianten hebben dus al een heel leven achter de rug. Een leven dat nog behoorlijk door is gegaan. Want inmiddels hebben we in de 20e eeuw alweer de nodige vernieuwingen mee mogen maken van deze typische stoel. Hij heeft moderne wensen nu vervuld. Zo is er al lange tijd de draaifauteuil. Die maakt het mogelijk om met een draai je gezicht naar de tv of naar andere kamergenoten te richten. Maar met een andere draai keer je alles de rug toe en meld je eigenlijk dat je even alleen wilt zijn en niet gestoord wilt worden. Zet je zulke fauteuils te midden van de bank en andere stoelen? Dan kun je, afhankelijk met wie je praat, je naar je gesprekspartner toe draaien.
Meditatieve stand voor fauteuils
Ook een 20e-eeuwse functie is de ontspanning die bijvoorbeeld de relaxfauteuil weet te bieden. Met zo’n stoel kom je pas echt in de relaxmodus. Er wordt wel eens gezegd dat deze stoelen voor ouderen zijn maar je zult maar dertigers de kost moeten geven die er zo eentje thuis hebben staan. Van veel relaxfauteuils kun je de leuning verstellen. Zo kantel je de stoel naar achteren terwijl je lichaam dan in ligstand terecht komt. Er zijn ook zetels waarbij de hoofdsteun kan worden bijgesteld. En voor wie dat gehannes te veel druk- en trekwerk is, er zijn ook elektrische relaxfauteuils.
Hulp bij het overeind komen als je in een fauteuils zit
Een van de nieuwere functies van fauteuils is het ‘sta-op’ mechaniek. Deze functie helpt mensen die moeilijk overeind kunnen komen als ze eenmaal zitten. Met een simpele druk op de knop gaat de stoel de hoogte in zodat je er bijna van af kunt glijden en niet meer eerst de kniespieren hoeft aan te spannen.